<< Terug naar blog

Deel dit bericht op Facebook
5 januari 2018 Geniet vandaag Jouw ultieme nieuwjaarswens is…

Wat zou jij op de puntjes invullen?
Een reis naar…? Een goede gezondheid? Een nieuwe auto? Een ander huis?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Echter, wat brengt het je als je er niet ten volle van kunt genieten. Als je, na deze vervulde wens al direct een volgende weet in te vullen of nodig hebt, en een volgende en en en …?

Wie bewust leeft, geniet bewust


Als je meer genieten aan je leven zou willen toevoegen, dan is het bijna onontkoombaar dat je meer rustmomenten moet regelen in je bestaan. Minder volle agenda, of tijd inplannen voor een wandeling. Een ontspannen kop koffie met een vriend/in. Tijd waarin je niets hoeft, alleen ontspannen en genieten van het niets hoeven.
Dat valt voor veel mensen niet mee. We zijn zo gewend om alle tijd te vullen, tegenwoordig zelfs elke minuut, want dan kijken we even op onze mobiel of er nog berichten zijn…

Toch is het mogelijk om, ondanks alle drukte en stress om je heen, meer ontspannen in het leven te staan. Door je bewust te zijn van jezelf en de dingen die je doet, kan je leven meer in balans komen. Je leert met de problemen en uitdagingen die op je pad komen, om te gaan en je voorkomt bijvoorbeeld dat je jezelf verliest in stresssituaties.

Minder stress, meer genieten


Dat klinkt toch goed, of niet? Wie wil dat nou niet?

Wil je dat wel, overweeg dan toch eens om je te verdiepen in meditatie of in mindfulness. Je leest er veel over, er zijn veel aanbieders van mindfulness trainingen, en dat is niet voor niets. Door meditatie dagelijks in je agenda in te passen krijgt je meer zicht op jouw gedrag, op jouw gevoel. Je bent je meer bewust van wat je doet en hoe je het doet en waarom je het doet. Je leert je leven (meer) in eigen hand te nemen in plaats van geleefd te worden.

Resultaten


Dat is niet in een aantal voorbeelden te bevatten. In algemene zin kan ik daar het volgende over zeggen:

  • Doordat je beter nadenkt en beter voelt, maak je betere keuzes, kom je beter voor jezelf op;

  • Omdat je je beter kunt concentreren, kunt focussen, kosten activiteiten minder energie omdat je je minder laat afleiden;

  • Omdat je accepteert wat er is, kun je beter ontspannen, heb je minder discussies in je hoofd en kun je beter slapen;

  • Omdat het leven je niet meer overkomt, krijg je een beter beeld van jezelf en van je omgeving;

  • Je gezondheid verbetert omdat je meer ontspant, betere keuzes maakt, eerder voelt of je iets wel of niet moet doen, omdat je voelt of iets wel of niet goed voor je is (in plaats van dat je het bedenkt);

  • Omdat je beseft dat je gedachten hebt, maar dat je ze niet allemaal als waarheid hoeft aan te nemen, nemen angstige en depressieve gevoelens af.


Dit gebeurt echter niet zomaar...

Wat het van je vraagt


Je krijgt deze resultaten niet zomaar. Je zult echt je leven aan moeten passen. Eigenlijk niet eens heel rigoureus; een half uur per dag levert al heel veel op over de lange termijn. Het vraagt vooral discipline. Mediteren moet je leren. Je moet het geduld opbrengen, je moet elke dag weer die worsteling, wat het vaak is, met jezelf aangaan. Een ‘goede’ meditatie bestaat niet; altijd zijn er die gedachten die je afleiden, geluiden uit je omgeving, de druk van de agenda en andere zaken.
Maar de beloning is er, daar kan ik persoonlijk van getuigen en met mij velen die het lukt om die dagelijks discipline op te brengen.
Ik wens u en jou een jaar met veel momenten waarop en waarvan je ten volle kunt genieten.

Gelukkig nieuwjaar!


 

Heb je geen idee of je bewust leeft, of hoe dat eruit ziet?
Kom dan naar een van de workshops. Kijk in de agenda voor de data.


AGENDA


<< Terug naar blog