Centrum meditatie - De Kern

Terug naar 'Diensten'

Mediteren

Centrum meditatie is een wekelijks moment waar je, onder professionele begeleiding, een klein uur bezig bent met meditatie. Het is geschikt voor beginners én gevorderden. Wil je mediteren leren of wil je het (weer) oppakken na een mindfulness training, dan ben je van harte welkom.
We starten om negen uur met een begeleide meditatie. Deze stopt om vijf voor tien. Je kunt dan de ruimte in stilte verlaten.
Aanmelden vooraf is niet nodig.

Kosten: € 5,00 per keer
Locatie: Kloosterstraat 50, Oldenzaal

Tijd
woensdagochtend van 14 maart tot/met 27 juni
9:00 – 10:00 uur meditatie

Mediteren

Mediteren in simpele bewoordingen is het oefenen in stil zitten, naar binnen keren en je focussen op een punt van aandacht.
Het is een vaardigheid die je kunt leren.
Het is niet moeilijk, maar toch vraag het best wat van je.

Mediteren absoluut de moeite waard

Zelf ben ik een ambassadeur van meditatie. Wil je echter werkelijk effect bereiken, dan moet je regelmatig gaan zitten. Regelmatig is dan dagelijks. Het is niet echt leuk om te doen, het is eerder telkens weer een worsteling die je aangaat met jezelf. Toch kan ik uit eigen ervaring zeggen dat regelmatig mediteren absoluut de moeite waard is.

De werking van meditatie

Door dagelijks te gaan zitten en je aandacht naar binnen te richten, leer je jouw binnenwereld en je lichaam beter kennen. Je krijgt langzamerhand helder zicht op je (altijd oneindige) gedachtestroom. Je krijgt scherper zicht op jouw worstelingen, jouw emoties en hoe je ten diepste over jezelf denkt.

Wat het je brengt

Als je jezelf beter kent, als je helder voelt hoe je eraan toe bent, neem je beslissingen die dichter bij jou liggen. Je bent minder impulsief, rustiger. Je bent in staat om rustig over dingen na te denken, want je hebt een kalme(re) geest. Je laat je minder meeslepen in de waan van de dag. Je hebt sneller in de gaten dat je lichaam om rust vraagt. Je kunt prikkels van buiten beter reguleren.
Je kunt er zelfs gelukkiger van worden, omdat je je leven beter inricht. Je gaat langzamerhand minder dingen doen die niet bij je passen, omdat je meer bewustzijn hebt op je denken, je voelen en je handelen.

Mindfulness

Mindfulness is een levensstijl waarin meditatie een belangrijke rol speelt. Wikipedia zegt heel mooi: “Het is een gemoedstoestand die getypeerd wordt door de bewustwording van de eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties”.

Over het algemeen volg je een mindfulness training met het doel dat je er rustiger van wordt, minder snel gestrest raakt. Veel mensen met een burn-out krijgen het advies om een mindfulness training te gaan volgen.
Daarmee ben je er echter niet. Als er in je gedrag niet wezenlijk iets verandert, helpt een training niet.

In de Bewust & Balans training, waarin mindfulness de rode draad vormt, leer je hoe je moet mediteren en hoe je grip kunt krijgen op je denken, voelen en handelen. Daarna begint het echte werk aan en met jezelf; door dagelijks, ook en juist als de training al is afgelopen, een moment te nemen. Dat vraagt niet alleen tijd, maar ook doorzettingsvermogen en discipline.